Indtryk – aftryk – udtryk

– forbindelser mellem mennesker og natur

Betydningen af natursyn

Hvilken betydning har ens natursyn for, hvordan man navigerer i naturen, og hvad sker der egentlig, hvis man tager ud i naturen og oplever den? Ikke for at måle, veje og beherske den, men for at sanse og mærke den.

Det og meget mere skal eleverne undersøge i dette forløb, hvor løftede pegefingre og klimaskam ikke får plads. 

Guidet lydvandring i naturen

Som det allerførste i dette forløb skal eleverne enkeltvis på en guidet lydvandring i naturen. Lydvandringen er indtalt af skuespiller ved Aarhus Teater, Emil Prenter. Målet med lydvandringen er, at eleverne skal finde ”deres eget sted”, mens de oplever og mærker naturen med deres sanser.

Natursyn, myter og håb

Elevernes oplevelser fra lydvandringen indgår flere gange i forløbet. Det gør de, når de skal arbejde med forskellige natursyn, myter i religioner og håb på tværs af generationer og tidsaldre.

Elevernes egne steder og sansninger på lydvandringen spiller altså en central rolle i hele projektet – ikke mindst, fordi forløbet tager sit afsæt i stedsbaseret læring.

Nyproducerede fagfilm

Eleverne skal se nyproducerede fagfilm om natursyn med teolog og bioetiker, Mickey Gjerris. Filmene lægger op til tekstarbejde, der belyser sammenhængen mellem religiøse myter og forskellige natursyn. De skal desuden arbejde med nedslag fra bogen Mælkebøtteblod af Merete Pryds Helle, hvor de præsenteres for tanker om håb. 

Refleksionskortspil og blåtryk

Projektet afrundes med et refleksions-kortspil og muligheden for at prøve den fotografiske teknik, blåtryk, som er en nem og smuk måde at samle naturen og elevernes indtryk fra forløbet i et kreativt produkt.

Projektet indeholder

Lærervejledning

Forslag til prøveoplæg

Klassesæt af elevhæfter

Hjemmeside

Lydvandring indtalt af skuespiller, Emil Prenter

Fagfilm med teolog og bioetiker, Mickey Gjerris

Refleksions-kortspil

Materialer til blåtryk

Bogen Mælkebøtteblod af Merete Pryds Helle

 

Målgruppe: 7. – 10. klasse 

Fag: Kristendomskundskab

Lektioner: 8 lektioner

Periode: Fra sept. 2024