Hvor er opladeren?
– et projekt om Grundtvig og ånd
Obs.: Dette er et Godt fra gemmerne-materiale. Det betyder, at det er et projekt, hvor der er en rest fra et tidligere skoleår. Når du bestiller materialer fra Godt fra gemmerne, skal du udfylde tilmeldingen nederst på siden, som du plejer. Når vi har modtaget din tilmelding, skynder vi os at tjekke, om vi har alle de ønskede materialer på lageret, og herefter kontakter vi dig. Det er derfor først, når du modtager en mail fra os, du kan være helt sikker på, om der er mere tilbage af det ønskede materiale.
Hvad gør du, når batteriet er fladt, og du ikke kan få forbindelse til verden omkring dig?
Det havde Grundtvig faktisk nogle holdninger til. Han talte om ånd, som en slags trådløst internet mellem mennesker; og han koblede bl.a. ånd sammen med frihed.
Denne ordforbindelse har også fundet vej til Folkeskolens formålsparagraf, hvor der står, at skolens virke skal være præget af åndsfrihed.
Men hvad er ånd?
I projektet skal eleverne forsøge at indkredse dette luftige begreb ved at arbejde med Grundtvigs to beskrivelser af ånd:
– Ånd som forbindelse, hvor den enkelte er forbundet til nogen og noget gennem stedets historie, erindringer, kultur, myter, sagn, sange, sansninger, sprog og traditioner.
– Ånd som kraft – gennem nyere kraftmetaforer, f.eks. powerbank, oplader og hjertestarter.
Undervejs skal eleverne desuden reflektere over, hvad de selv har forbindelse til, og hvad der kan lade dem op. Disse refleksionerne skal eleverne koble med sangen Hvad er det bånd?, som er skrevet helt særligt til projektet af Shaka Loveless. Inspiration til sangen har han fået fra udskolingselever, og på den måde bliver sangen en nutidig kommentar og efterklang til Grundtvigs tanker om ånd.
Projektet indeholder:
Lærervejledning
En blå bog pr. elev
Sang af Shaka Loveless
Målgruppe: 7. – 10. klasse
Fag: Kristendomskundskab
Lektioner: 7 lektioner
Periode: Fra sept. 2024